LCC – Livstidskostnad II

Imin förra krönika beskrev jag det övergripande LCC konceptet. Flera läsare ville ha praktiska exempel på bra underhållsmässig konstruktion.

Det finns många exempel på dålig underhållsmässighet t.ex. Franska 60 – 70 tals bilar där det kunde ta upp till två timmar att byta lampor i huvudstrålkastarna medan det kunde göras på 10 minuter i en Volvo. Ett annat exempel på dålig underhållsmässighet är badrum i Amerikanska hus. Rören för toaletterna är mycket smalare än för Svenska toaletter. Dessutom saknas utlopp i golvet för vatten. En av de första verktyg man bör köpa när man flyttar in i ett hus eller lägenhet är en rörrensare (Plunger) därför att det är bara en fråga om när det blir stopp i toaletten och vattenskador i taket i underliggande rum är mycket vanliga.

De bästa exemplen på bra underhållsmässighet är på Formula 1 bilar att byta fyra hjul på en Nascar bil tar 15 sekunder, på en Formula 1 bil tar det 5 sekunder. Skillnaden mellan bilarna är att Formula 1 bilar har konstruerats med underhållsmässighet i åtanke. Det har också gjorts på stridsvagnar, jag talade nyligen med en underhållstekniker för en tankmodell där man kan byta ut hela drivpaketet inklusive motor på 30 minuter.

I ett stålverk kan man byta ut ett par valsar på 12 minuter medan det fortfarande tar mer än fyra timmar att byta de flesta valsar i en pappersmaskin. 

I bild 1 visas ett exempel på förbättrad underhållsmässighet. Konstruktion A kräver att hela hjulenheten byts när hjulet slitits ut. Hela hjulenheten måste pressas eller dras ut ur lagerenheten vilket kräver sex timmars stopptid, och åtta persontimmar. Kostnaden är SEK 6300. Dessutom belastas lagren axiellt då hjulenheten demonteras och axeltätningen förstörs.

Hjulenheten är en viktig del av en upprullningsmaskin i slutet av en process. Hjulet slits ut efter två till tre år. Så under en tioårsperiod byts enheten fyra gånger. Genom att ändra konstruktionen till B kan hjulet bytas under två timmar till en kostnad av SEK2100. Dessutom riskeras inte några lager och tätningsskador. Hjulet uppvärms och axeln kyls vid demontering och montering.

LCC – Livstidskostnad I | LCC – Livstidskostnad III | LCC – Livstidskostnad IV

At IDCON, we understand the pressure you face trying to build a reliable plant.
We provide side-by-side reliability and maintenance consulting and training designed to keep your equipment running.

For over 45 years, we’ve partnered with 100s of manufacturing plants around the world to eliminate the costs and the pressure caused by unreliable equipment. And we’d love to do the same for you.

Contact us today to see how we can help you keep your plant running.

Related Articles

Picture of Christer Idhammar

Christer Idhammar

Founder, IDCON INC Reliability and Maintenance Management Guru

Want weekly Reliability & Maintenance Tips?

Weekly Tip Signup Form

Best practices. Common sense. Pratical tips.
All designed to help you and your team keep your plant running

IDCON © 2020 All rights reserved

8-step-checklist-preventive-maintenance-program-download
Free Download & Video

8 Steps to Successfully Implement Preventive Maintenance

Reduce your costs with an effective PM program